۱۳۹۰ اردیبهشت ۶, سه‌شنبه

طنز: اینترنت حلال


صبح زود از خواب بلند می شم و از تخت خواب بیرون می پرم. لباسهامو عوض میکنم و صبحانه مختصری می خورم. 10 دقیقه بعد جلوی درب ورودی شهرداری وایستاده ام و هیجان زده وارد سالن ورودی ساختمان میشم. میپرسید چه خبره و از کجا اینهمه هیجان؟؟ راستش اینه که امروز روزیست که شروع به صدور مجوز استفاده از شبکه ملی کرده اند. ماه ها طول کشیده تا به این مرحله برسم. چند ماه پیش تمام مدارک و اسناد شخصی ام را به اداره کل پاکسازی مجازی تحویل دادم و بعد از اون فقط من بودم و تحمل هفته ها انتظار و صبر... اما دیروز خبر رسید که گفتند فردا بیا. خلاصه حالا اینجام و خانمی کاغذی بدستم میده که روش نوشته «گواهینامه فعالیت آزاد در فضای مجازی پاک». با عجله برمیگردم خونه و تندی کامپیوترمرا روشن میکنم. صورت متبسم امام در مانیتور ظاهر شده - یکی از شرایط پذیزش درخواست مجوز استفاده از نرم افزارهای اصلاح شده دولتی بود - و بعد ویندوز باز میشه و روی مرورگر پاک اینترنت حلال مصوب وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی کلیک میکنم. قبلا - یعنی زمانی که نیروهای غربی و بیگانه بر فضای مجازی تسلط داشتند - اولین سایتی که بهش مراجعه میکردم فیسبوک بود، بعد به تویتر میرفتم و چند تا جمله مزخرف توییت میکردم و بعد از اون یا با دوستان ایمیل و عکس های مختلف تبادل میکردم یا امور وبسایت ماهیگیری ام را ترتیب میدادم. حالا که دولت اینترنت را برای ما پاک کرده دیگر همه چیز فرق داره و من برای اولین بار میتونم با خیال راحت وصل بشم و هیچ نگران صدمه به روح و روانم چه بطور آشکار و چه پنهانی نباشم. الآن فرصت این را دارم که با دوستان مومن و با حسن نیت آشنا بشم و دوستان گمراه و مزخرف قبل رو ترک کنم. بدین قصد وارد تالار گفتگوی «شیعه چت» میشم. اما کسی نیست. عیب نداره میرم به شبکه اجتماعی مدینه. باز هم کسی نیست. بدتر از اون اینه که تعداد اعضا فقط یک عضو را نشون میده. خوب باشه، تالار گفتگوی پاک زیاده. خدا را شکر که در تالار گفتمان پایگاه ریاست جمهوری یکی با اسم کاربری «م ا ن» را پیده میکنم و سر صحبت را باهاش باز میکنم. خیلی آدم پرحرفیه و در واقع بعضی حرف هاش یک کم افراطی بنظر میاد. بعد از مدت کوتاهی از وراجیش زده میشم و تالار را مایوسانه ترک میکنم.

حالا مانده ام چکار کنم؟ با احساس خستگی و بلاتکلیفی کامپیوتر را خاموش میکنم و گوشی تلفن را برمیدارم. به شماره تلفن کمک رسانی شبکه پاک که از ارایه دهنده خدمات اینترنتم گرفتم زنگ میزنم. مرده که از صداش بنظر میرسه حد اقل 70 سالشه جواب میده. ازش میپرسم که آیا مشکلی با شبکه ملی پیش اومده؟ بقیه کجان؟ آنلاین اثری از کاربران دیگر نیست؟! میگه نمی دونم خودم اهل اینترنت و اینا نیستم ولی از نوه اش شنیده همه اینترنت رو ول کرده اند و بجای اون حضوری با هم ملاقات میکنند، میگه اونطوری راحتتره پسرم... ازش تشکر کرده و قطع میکنم. میرم بیرون قدم بزنم. توی پارک متوجه میشم که همه دور هم جمع شدند و با لابتاپ روی زانوشون و مبایل بدست دارند به اینترنت حرام وصل میشن. یه نگاهی میندازم و میبینم که یارو رو فیسبوک داره با یک دختر بی حجاب گپ میزنه. احساس میکنم دنیا باز پررنگ شده و با لبخندی مبایلم را از جیب درمیارم.

۱۳۹۰ فروردین ۲۳, سه‌شنبه

طرح اینترنت پاک؟

دوستانی که به سایت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) مراجعه می کنند ممکن است متوجه این شده باشند که مسئولان دولت در صدد این هستند که با اجرای طرحی به نام «اینترنت پاک» امکان مشاهده هرگونه محتوای غیراخلاقی را از بین ببرند. شاید از خود بپرسید که چرا این خبر فقط در یکی از سایت های وابسته به دولت منتشر شده است؟ در این میان چند سوال دیگر هم مطرح می شود که در ادامه سعی می کنم برای شما تشریح کنم.


در وحله اول سوال اولم را تکرار می کنم: این خبر چرا فقط در یکی از خبرگزاری های دولتی آمده است؟ اگر نظری یا پیشنهادی داشته باشید خواهش می کنم برای ما بفرستید! به نظر من دلیل تصمیم دولت بر انتشار محدود اخبار در مورد این طرح جدید این است که دولت احمدی نژاد تا به حال بارها در موارد مشابه با واکنش شدید مردم روبرو شده است و نمی خواهد بیش از حد مردم را نگران کرده و یا بترساند. نه اینکه دولت به فکر بهداشت روانی مردم است بلکه بیشتر به فکر سلامت و موقعیت خود... مثال دو-سه هفته پیش را می آورم که سایت آفتاب نیوز گزارشی شامل اظهارات رضا تقی پور وزیر ارتباطات در مورد ایجاد «اینترنت ملی» را منتشر کرد که روز بعد نه تنها از طرف وزارت ارتباطات تکذیب شد بلکه مسئولان آفتاب نیوز را نیز مورد انتقاد شدید قرار داد. لابد شما متوجه چند نکته مشترک شدید: گزارشات حاکی از سعی دولت بر محدود یا قطع کردن دسترسی هموطنان به اطلاعات؛ انتخاب خبرگزاری غیرمعمول و شبه رسمی؛ و... چون دولت ایران معمولا این طور طرح ها را با توصیفات درخشنده و پیشبینی های غیرقابل تحقق اعلام می کند ولی در این دو مورد بر خلاف روند معمولی خبر نسبتا مهمی به صورت بسیار محدود منتشر شده است. اما گفتنی است که در این مورد دولت وجود طرح «اینترنت پاک» را تکذیب نکرده است...


نکته جالب دوم این است که این دفعه منبع خبر «اینترنت پاک» عضو عالی رتبه کابینه دولت نمی باشد. منبع خبر اصلی یک «کارشناس فنآوری اطلاعات» به اسم علیرضا پورمددی بود و اتفاقا امروز یک «کارشناس» دیگر (محمود محسنی نیا) اظهارات خود را به حرف های کارشناس اول اضافه کرد. این اشخاص چطور کارشناسانی هستند که درست معرفی نشده و در اینترنت هم پیدا نمی شوند؟! خیلی کم دیده ام که سایت های خبری با توصیف «کارشناس» کفایت کنند!


خلاصه از این ماجرا سر در نمی آورم. دیروز فکر کردم شاید مثل همان «اینترنت ملی» تمام شود ولی امروز با عدم تکذیب از طرف دولت دودل شدم. همانطور که عرض شد اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید لطفا ما را مطلع کنید! وگرنه این امر همچنان مبهم و مرموز خواهد ماند...


منابع: گزارش اصلی ایسنا
طرح فیلترینگ جدید
نقطع شروع طرح اینترنت پاک کشور ایران است
پروژه «تفکیک اینترنت پاک از ناپاک» کلید خورد
اینترنت پاک وقتی محقق می شود که...

۱۳۹۰ فروردین ۱۹, جمعه

فیلترهای دولتی حتی در نظرسنجی سایت های شبه دولتی مورد انتقاد قرار می گیرند! + نظرسنجی

در حاشیه سمت راست سایت شبه دولتی وبلاگنیوز (weblognews.ir) نظرسنجی جالبی قابل مشاهده می باشد که بررسی هر چند مختصر نتایج آن نارضایتی کامل مردم نسبت به سیستم های فیلتر اینترنتی دولت را بطور بسیار صریح و آشکار به نمایش می گذارد.


سوال مطرح شده در این سایت این است: «نظر شما به عملکرد کمیته فیلترینگ ایران در سال 1389 چیست؟».



تا کنون از 785 رای دهنده، 680 نفر (یعنی 87 درصد) رای منفی یعنی ضعیف یا خیلی ضعیف داده اند. از طرف دیگر فقط 7 درصد (58 نفر) نظر مثبتی نسبت به تلاش های دولت برای نظارت هر چه بیشتر بر فعالیت های اینترنتی مردم داشته و مابقی رای دهندگان یعنی 6 درصد که 47 نفر می باشند گزینه «متوسط» را انتخاب کرده اند. با این که نتایج نظرسنجی وبلاگنیوز احتمالا قابل اعتماد است فکر کردم شاید جالب باشد برای اطمینان بیشتر بنده هم نظرسنجی مربوطی را در وبلاگ خود قرار دهم و شما خوانندگان و دوستان عزیز را به مشارکت دعوت کنم:


نظر شما به عملکرد کمیته فیلترینگ ایران در 1389 چیست، یعنی آیا ایجاد محدودیت های اینترنتی و قطع دسترسی مردم به اینترنت آزاد را طبق اهداف خود به عمل آورده اند؟


- عملکرد بسیار موثر (اینترنت کاملا محدود)
- عملکرد تا حدودی موثر (اینترنت کم و بیش محدود)
- عملکرد موضوعی (محدودیت در برخی نقاط یا موضوعات)
- عملکرد ضعیف (محدودیت های کم)
- عملکرد نامحسوس (کدام محدودیت اینترنتی؟!)

۱۳۹۰ فروردین ۱۸, پنجشنبه

اینترنت ملی...


دو-سه روز گذشته مساله ادعا و تکذیبی بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سایت خبری آفتاب نیوز رد و بدل شده است که در پی آن سیدمحمد حسین پور مدیر کل روابط عمومی وزارت مذکور نامه ای تند و شدیداللحن به مسئولان آفتاب نیوز فرستاد که در آن خواستار این شد که جوابیه ای از سوی وزارت در سایت آفتاب نیوز انتشار یافته و گزارش اصلی حذف شود.


اگر گزارش اصلی را ندیدید آن را برای شما خلاصه می کنم: سایت آفتاب نیوز در گزارشی مدعی آن بود که رضا تقی پور در مصاحبه ای برنامه دولت برای مسدود کردن دسترسی به اینترنت جهانی و راه اندازی «اینترنت ملی» بعنوان جایگزین آن را توضیح داده است. البته این امر باعث نگرانی شدید هزاران تن از هموطنان شد و بدین دلیل وزارت ارتباطات لزوم دانست واکنشی نشان دهد و در نتیجه این نامه تهدیدآمیز را برای مسئولان آفتاب نیوز ارسال کرد.


اما نکته ای که می خواهم توجه تان را به آن جلب کنم این است که علیرغم استفاده از واژه هایی همچون «یک سر تخیلی» و «یکسویه، غیرحرفه ای، و حتی کاملا توهمی!!» برای توصیف گزارش اولیه، مطلب این گزارش آنقدر بدور از تصور نیست و این به نظر من بیانگر اعتماد کم مردم به مقامات و وسئولان دولت است و بزرگترین جای تعجب تکذیب مقاله اصلی آفتاب است!!

۱۳۹۰ فروردین ۱۲, جمعه

ماجرای گواهی نامه های اس اس ال: هکر کیست؟

در جامعه وب شناسان و دیگر علاقه مندان به مسائل کامپیوتری-سایبری در طول هفته اول سال نو حواسمان بیشتر بر سلسله گزارشهایی متمرکز بود که در تعداد قابل توجهی روزنامه ها و سایت های معتبر منتشر شد. گزارش ها حاکی از آن است که یک جوان 21 ساله موفق شد گواهی نامه های 9 سایت - از جمله هاتمیل، گوگل، یاهو و اسکایپ - را سرقت کند. تحلیلگرهای متخصص به ظاهر هنوز نتوانسته اند به هیچ گونه توافق برسند که این هکر به کدام جنبش یا گروه وابسته است. موضع رادیو فردا این است که هکر مذکور به ارتش سایبری وابستگی دارد. حتی اگر این نکته نظر صحت نداشته باشد اما هنوز هم نگرانکننده است که یک فرد بدون آموزش خاص بتواند از سپرها و سدهای آن شرکت های معروف و سرشناس عبور کرده و اطلاعات محرمانه اشان را سرقت نماید.


از طرف دیگر اگر نظر گزارشگران رادیو فردا کاملا درست و صحیح باشد باز هم وضع خوبی نیست چون تا حالا همانطور که شما دوستان عزیز می دانید، فعالیت های ارتش سایبری جمهوری اسلامی خرابکاری های بچه گانه بیش نبوده، مثال هایی که می توانم در اینجا بیاورم از این عبارتند: هجوم به سایت های فارسی وان و صدای آمریکا، جَرَس و توییتر، ولی باید یادمان باشد که این حملات اثر مهمی نگذاشته و مدیران سایت های هک شده بزودی موفق شدند هر اثری از کار ارتش سایبری را از بین برده و سایت را به حالت عادی بازگردانند. این که ارتش سایبری دست به دانش فنی پیشرفته تری یافته واقعا هراس دارد. نکته ای که می خواهم بر آن تاکید کنم همین است. و به سه توصیه رادیو فردا (1. بروزرسانی سیستم عامل خود؛ 2. تغییر فوری کلمه عبور جی میل، یاهو، ام اس ان و اسکایپ؛ 3. بروزرسانی و یا از نو نصب کردن مرورگر فایرفاکس یا کروم) این پیشنهاد را اضافه می کنم که هرگز بدون یک فیلترشکن خوب، یک نرم افزار ضدویروسی و یک دیوار آتش (یا فایروال) قابل اعتماد آنلاین نشوید.


منابع:
مقاله 9 فروردین رادیو فردا
مقاله 7 فروردین گاردیان (به زبان انگلیسی)
مقاله 9 فروردین تابناک